Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Francouzská Polynésie - pět odlišných souostroví

Francouzská Polynésie leží v Tichém oceánu a je jedním z nejodlehlejších území na zeměkouli. Tvoří je pět naprosto odlišných souostroví, navzájem velmi vzdálených – Společenské ostrovy s Návětrnými a Závětrnými ostrovy, Tuamotu, Gambierovy ostrovy, Tubuai a Markézy.

Na 130 ostrovů a ostrůvků roztroušených v Tichém oceánu má velmi nízký počet obyvatel. Mimo ostrova Tahiti tu můžete najít místa, kde se zastavil čas.

Návštěvníci zde najdou malebné vodopády a hluboká údolí, lákající k procházkám. Bělostné pláže jsou lemovány kokosovými palmami a z druhé strany mělkou tyrkysovou vodou laguny. Obyvatelé polynéského původu jsou pohostinní a šťastní. Počasí je téměř celý rok ideální a vstupní formality jednoduché, jelikož se jedná o francouzské zámořské území.

Všechny ostrovy jsou vulkanického původu a jsou v podstatě dvojího druhu – vysoké se zelenými vrcholky zahalenými v oblacích a nízké – podmořské krátery s korálovými atoly. Některé ostrovy jsou hornaté s vysokými strmými štíty, ztracenými v mracích, porostlé bujnou tropickou zelení, obklopené korálovými bariérami.

Pro sportovněji založené je tu vodní lyžování, parasailing, surfování, tenis či horská kola. Místní obyvatelé jsou velmi přátelští, jejich kultura a pohostinnost návštěvníky jistě okouzlí a uvolní od stresu. A jako suvenýr si kromě nezapomenutelných zážitků z dovolené odvezte i některou z překrásných perel, které se tu pěstují na farmách.

Každý ostrov je obklopen lagunou a korálovým útesem, který vytváří vynikající podmínky pro pěstování perel. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří Rangiora, Tikehau, Manihi a samozřejmě Moorea s kouzelnými lagunami. Huahine (svatý ostrov) překvapí řadou archeologických nalezišť a nádhernými plážemi. Civilizace neúprosně proniká k dodnes divoké Raiatea a jejímu satelitu Tahaa, které jsou hornaté, ale dodnes je tu ještě k vidění slavný ohňový tanec bosými chodidly po žhavých uhlících.

Tahiti
Ostrov je východiskem, leteckým i lodním na všechny ostatní ostrovy Francouzské Polynésie. Ve skutečnosti se jedná o dva ostrovy – velký Tahiti Nui a malý, stejně hornatý Tahiti Iti – oddělené úzkou úžinou Taravao. Oba nabízejí nesčetné možnosti výletů do hlubokých údolí, k archeologickým nalezištím a do tajemných jeskyní. Na hornatém ostrově s horou Orohena, vysokou 2 241 m n. m. a dalšími malebnými štíty leží největší a hlavní město celého území – Papeete. Nachází se zde mezinárodní letiště a také hluboký přístav lemovaný korálovými útesy.

Návštěvníkům Tahiti by nemělo ujít Muzeum Paula Gogaina, Muzeum Tahiti a jeho ostrovů, unikátní Muzeum škeblí, Muzeum proslulých černých perel a spousta galerií – například Winklerova galerie nebo galerie Noa Noa. Za pozornost určitě stojí také katedrála Notre-Dame de Papeete, kostel Sainte-Etienne de Punnauia, kostel Saint-Michel de Papara, botanická zahrada Harrisson W. Smith, prohlídka údolí La Fautaua s ukázkami přírodních krás ostrova a Lagunárium (podmořská observatoř).

Bora Bora
Perla Polynésie s vulkánem nad jednou z nejkrásnějších lagun na světě je ostrovem snů. Krása ostrova vždy přitahovala umělce. Žil zde například Alain Gerbault, Herman Melville nebo Paul-Émile Victor. Kolem hlavního ostrova leží jako korálky na šňůře na korálovém útesu malé ostrůvky, na jednom z nich se nachází letiště, ostatní náleží luxusním hotelům. Pouze na Toopua Motu se nachází kopec více než 100 m vysoký se skalami s proslulou ozvěnou. Tento ostrov byl mimo jiné základnou Američanů během 2. sv. války a nachází se zde Muzeum námořnictva.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 352 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko