Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bora Bora

Bora Bora je součástí souostroví Francouzské Polynésie. Nachází se uprostřed modrozelené laguny v jižním Tichomoří, 260 km severozápadně od ostrova Tahiti, v souostroví Společenských ostrovů. Od roku 1895 je Bora Bora součástí Francouzské Polynésie.

Tento ostrov vulkanického původu leží na jedné z nejkrásnějších lagun světa. Bohatá příroda a křišťálově modrá laguna zdobí ostrov již po staletí, stejně jako malé ostrůvky „motu“, jež jej kolem dokola obklopují.

Pora Pora je starodávný název, který v místním jazyce znamená „prvorozený“. Toto jméno pochází z dávné polynéské legendy, v níž nejvyšší bůh Taaroa vylovil z hlubokých vod oceánu jako první ostrov právě Pora Pora. Polynéští obyvatelé kolonizovali ostrov před 1100 lety a dodnes se na Bora Bora zachovalo několik starobylých chrámů marae. V jednom z nich byly nalezeny dlaždice s vytesanými posvátnými mořskými želvami.

Prvním Evropanem na ostrově Bora Bora se stal roku 1722 holandský cestovatel Jacob Roggeveen. Kapitán James Cook objevil ostrov poprvé v roce 1769, ale vylodil se na něm až v prosinci roku 1777. Během 2. světové války sloužil ostrov jako americká letecká a námořní základna, avšak dnes je Bora Bora stále vyhledávanějším cílem turistů z celého světa.

Laguna Bora Bora nabízí neomezené množství aktivit. Mezi nejoblíbenější sportovní aktivity patří windsurfing, parasailling a šnorchlování za doprovodu želv či rejnoků. Díky hojnosti mořského světa patří potápění na ostrově Bora Bora na seznam vytoužených lokalit mnoha potápěčů. Během této aktivity se často stanete součástí hejna velkých rejnoků a zažijete tak neopakovatelné zážitky. Nejlepší způsob k prozkoumání ostrova jsou procházky přírodou vedené průvodcem. Můžete si však také vypůjčit kolo, motorový člun, outrigger kánoe nebo pronajmout soukromou helikoptéru.

Bohatý podmořský svět nejkrásnější laguny světa Bora Bora láká snad každého návštěvníka této destinace, v níž se potápění stalo jednou z nejoblíbenějších aktivit. Během potápění se zcela běžně setkáte s rejnoky či žraloky, kteří budou pokojně plavat kolem vás. Jednou z nejoblíbenějších podmořských aktivit se v poslední době stává právě krmení žraloků.

Pokud nepatříte mezi fanoušky adrenalinových zážitků, můžete šnorchlovat v poklidné tyrkysové laguně a pozorovat život u korálových útesů, kde se obvykle prohání nespočetné množství tropických ryb. Další možností, jak probádat tamější průzračné moře, jsou výlety lodí s proskleným dnem nebo pronajmutí motorového člunu.

Na ostrově vládne tropické klima, a proto je zde počasí celoročně teplé. Období lze rozdělit na dvě hlavní, a to období dešťů a období sucha. První výše zmíněná sezóna trvá v měsících listopad až duben, kdy spadne ve Francouzské Polynésii kolem ¾ ročních srážek. V období dešťů se vyskytují hojné a nepředvídatelné bouřky, vzduch je dusný a často je zataženo. Průměrná teplota se pohybuje kolem 27-30 °C. Nejteplejšími měsíci jsou únor a březen. Opakem období dešťů je období sucha, které trvá od května do října. Jedná se o „polynéskou zimu“, kdy se teploty pohybují kolem 24-28 °C a déšť zasáhne ostrovy pouze ojediněle. I v toto období jsou výkyvy mezi noční a denní teplotou zcela minimální. V tomto období tak na ostrově panuje hlavní turistická sezóna.

Ostrov Bora Bora, často přezdívaný perla Polynésie, je perfektním místem pro romantické líbánky či symbolický svatební obřad. Svatba na Bora Bora není českými úřady uznávána za právoplatnou, přesto podobné symbolické obřady zažívají v posledních letech nebývalý boom.

Tipy na výlety
V samotném srdci ostrova se tyčí nejvyšší hora Mt. Otemanu (727 metrů), která je dvojčetem legendární hory Pahia. Vylézt na horu Mout Pahie je celkem obtížné a zabere minimálně 2 hodiny vyšplhat nahoru a dvě hodiny dolů. Cesta dále pokračuje podél krásnou přírodou, které dominují divoké orchideje. Zakrátko se rozprostře pohled na ostrov Vindward. Cesta dále vede k jeskyni a k ptačí rezervaci. V nejjižnější části ostrova Matira Point se nachází krásná laguna, která je však také hojně navštěvovaná turisty.

Navštívíte-li majestátnou zátoku Povai, naskytne se vám překrásný výhled na vrchol Otemanu. Od ostrůvku Toopua motu pak zase spatříte tmavou siluetu legendárních ozvěnových skal „Hiro´s bells”. Tato část západního pobřeží okolo Vaitape je nejrušnější a nejvíce osídlenou oblastí, s nejvíce hotely, sportovními a relaxačními aktivitami.

Motu Tapu patří mezi nejvíce fotografované ostrovy v Jižním Tichomoří. Tento okouzlující ostrůvek, vzdálený jen několik metrů od hlavního ostrova Bora Bora, j ideálním místem pro vaši klidnou relaxaci a odpočinek.

Zajímavé aktivity
- Matira Beach – jedna z nejúchvatnějších pláží světa!
- restaurace Bloody Mary
- parasailling pro dvě či jednu osobu
- výpravy s průvodcem na Mount Pahia a Mount Otemanu
- noční plavba za západem slunce s originálními tanečníky a zpěváky
- exkurze do starodávných chrámů
- jízda na koni
- lagunárium
- zapůjčení kánoe

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 4 019 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko